KlantenserviceKlantenservice

Klantenservice

Hoe kunnen we je helpen?

Cidermakers en serviceverleners
Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten. Hieronder zie je de veelgestelde vragen per onderwerp, maar schroom niet om contact op te nemen! Je kunt ons bereiken via klantenservice@mooyland.nl of 0524 - 700210.

Bezorgen & betalen

Wij verzenden je cider in speciale flessendozen via PostNL. Twee keer per week pakken we de pakketjes in. Meestal doen we dit op dinsdag en op vrijdag. De cider wordt (over het algemeen) de volgende dag bij je bezorgd. Mocht je je cider op een bepaalde dag willen ontvangen, dan kan je dat bij je bestelling aangeven of even mailen naar cider@mooyland.nl De vaste verzendkosten bedragen € 7,95.
Mocht je in de buurt wonen, dan ben je ook welkom in Benneveld. Je kunt pinnen bij de achterdeur. Maak wel even een afspraak, dat voorkomt dat je voor een dichte deur staat.
Niet goed, geld terug. Ongeopende flessen kunnen altijd worden teruggestuurd. Je krijgt je geld uiteraard terug. De eventuele verzendkosten zijn wel voor rekening van de afzender. Verpak de flessen a.u.b. zorgvuldig of stuur ze terug in de originele verzenddoos. De cider kan ook worden afgegeven in overleg. Retourneren kan tot 3 maanden na aankoop.
Je kunt online betalen via iDeal en aan de deur kan je pinnen. Eventueel kan je ook (gepast) contant betalen, maar wij hebben de voorkeur voor pinnen.

Appeldonateur

Simpel: kom naar een van de inbrengdagen en lever je appels of peren in. We wegen het fruit ter plekke, zodat je weet hoeveel flessen je ervoor terugkrijgt. Heb je erg veel fruit? Dan kunnen we ook komen plukken. Neem hiervoor contact met ons op.
Til de appel of peer een beetje op. Laat het steeltje los van de boom? Dan is je fruit rijp. Blijft het steeltje vast zetten ook na zachtjes trekken? Dan is je fruit nog niet rijp. Je kunt ook een appel of peer door de midden snijden. Zijn de pitjes donkerbruin? Dan is het fruit rijp. Als ze nog wit of lichtbruin zijn, dan mogen ze nog langer rijpen. En je kunt natuurlijk ook proeven! Zijn ze lekker zoet, dan zijn ze uiteraard rijp!
Ja, alle hoogstamfruitrassen zijn geschikt. Ook kweeperen en mispels ontvangen wij graag. Als er een plekje op je fruit zit, dan is dat geen probleem. Rot fruit en valfruit is niet geschikt en dat nemen wij dan ook niet in ontvangst. Laat ze lekker liggen, is goed voor de bodem en beestjes!
Nee. Fruit dat vanzelf van de boom is gevallen wordt snel beurs en kan verontreinigingen bevatten. Daarmee is valfruit niet geschikt voor het maken van cider. Laat het fruit lekker liggen, het is waardevol voor je bodem en voor vogels en beestjes in de boomgaard! (En het scheelt jou een hoop opruimen. Dat doet de natuur wel voor je!)
Cider maken duurt lang, maar dat lange wachten wordt beloond. Na een paar maanden ontvang je een uitnodiging voor de ophaaldag, een feestelijke dag met koffie, taart en cider waarop we de ciders uitdelen. Deze dag vind meestal in mei of juni plaats.
Ja, dat kan. Graag zelfs! Maar daar heb je wel minimaal 300 kilo appels en/of peren voor nodig. Als je die aantallen kunt aanleveren en je wilt daar een eigen cider van laten maken, dan horen wij graag van je. Heb je minder fruit, dan kun je je appels en peren inleveren en krijg je er Mooyland cider voor terug.

Stichting & Bedrijf

Mooyland bestaat uit een bedrijf (de cidermakerij) en een stichting (Stichting Mooyland). Wij zijn een maatschappelijke onderneming. We streven geen financiële winst na, wij zien geld als een middel. Sommige dingen brengen geld in het laatje, zoals het maken van cider. Die verkopen we dan ook als een "gewoon" bedrijf. Maar er zijn ook dingen die geld kosten. Denk hierbij aan het herstellen van het landschap en biodiversiteit. Daarvoor hebben we een stichting opgericht. Deze kan met schenkingen en subsidies de ideële kant van Mooyland realiseren. Zie het als twee werkwijzen richting hetzelfde doel: een levend landschap van overvloed. Daar werken we aan met zowel het bedrijf als met de stichting!
Wij willen natuur en landbouw met elkaar verbinden. Dat doen we door landschapselementen zoals hoogstamboomgaarden, heggen en houtwallen te herstellen. Deze leggen letterlijk een verbinding door het landschap. Ook kopen we natuur- en landbouwgrond aan. De natuurgronden zetten we in voor natuurherstel op basis van natuurlijke processen ("rewilding"). De landbouwgronden geven we in gebruik aan boeren die op agro-ecologische wijze werken. Zo maken wij herstellende landbouw mogelijk en werken we aan een landschap van overvloed voor zowel mensen als niet-mensen.
Op de website van Stichting Mooyland (www.stichtingmooyland.nl) vind je alle informatie over manieren waarop je ons kan ondersteunen en doneren.
Goede vraag! Waarom is een bedrijf eigenlijk van iemand? Die vraag houdt ons bij Mooyland al een tijdje bezig. Op dit moment zijn Frank Rozendaal en Martine Schut de ondernemers binnen Mooyland. Zij zien zichzelf als de tijdelijke eigenaars van het bedrijf. Als de tijd er rijp voor is willen zij het bedrijf "van zichzelf" maken. Want Mooyland moet er gewoon zijn en hoeft niet van hen te zijn. Liever niet zelfs. Deze constructie wordt ook wel steward-ownership genoemd. Het is een organisatievorm die de missie centraal stelt en economisch (en persoonlijk) gewin uit het systeem haalt. Het maakt dat bedrijven lange termijn beleid kunnen gaan voeren. Mooyland denkt zeven generaties vooruit, dus deze eigendomsvorm past perfect bij ons! Het is een kwestie van tijd voordat Mooyland van zichzelf is.

Contact

Heb je een vraag? Wil je appels doneren? Of meehelpen in de cidermakerij? Laat het ons weten!