Gageleer 33cl

Vroeger werd bier niet gebrouwen met hop, maar met gruit. Gruitbier was een goede vervanger voor water, want water was in de middeleeuwen van slechte kwaliteit. En dus dronk men bier. Gruitbier om precies te zijn, met als hoofdbestanddeel gagel, een struikje dat op veen- en heidegrond groeit. Van de gagel worden de katjes en de blaadjes gebruikt in het brouwproces. Gageleer heeft deze traditie in ere hersteld. Het resultaat is een eigenzinnig bier dat zich moeilijk laat plaatsen, maar dat ontegenzeggelijk heerlijk smaakt!

Beschikbaarheid In voorraad

€ 2,25

Productbeschrijving

Details

Gageleer is een volmoutbier van hoge gisting. Door toevoeging van suikers stijgt het alcoholpercentage tot 7,5%. Maar het is de gagel uit Kempische natuurreservaten die dit bier zijn unieke karakter en smaak geeft. Het bier geurt heerlijk, apart, maar heerlijk. Wie zijn neus de kost geeft ontdekt harsachtige tonen, maar ook honing, laurier, anijs en munt en zelfs eucalyptus.

Ook in de smaak tref je dingen aan die je in andere bieren niet snel zult tegenkomen. Zoethout en peperigheid combineren mooi met interessante bitters. Gageleer is rijk in de mond, met een lichtzoete aanzet. Het is intens en zeker niet alledaags, maar nergens zo gek dat het geen bier meer is. Dit is hoe bier in de Middeleeuwen zo ongeveer gesmaakt moet hebben. Maar dan met een moderne twist, want het is altijd een beetje een mysterie gebleven welke kruiden er nog meer in gruitbieren werden gebruikt. Het is een modern bier op basis van een oud recept. Een prachtig, uniek product en een waardevolle toevoeging aan de toch al zeer rijke wereld van het bier.

Serveer Gageleer op een temperatuur van 4 a 6 graden. Schenk hem niet volledig uit, laat het onderste laagje depot in de fles.

Gageleer wordt gebrouwen in opdracht van een coöperatie die nauw samenwerkt met Natuurpunt, zeg maar de Belgische equivalent van Natuurmonumenten. De coöperatie komt voort uit de natuurbeweging en de opbrengst van Gageleer komt ten goede aan de aankoop en het behoud van natuurreservaten in de Kempen. De gagel komt uit natuurgebieden in de Kempen, dus het is mooi om te zien dat de coöperatie op haar beurt weer natuurprojecten steunt van Natuurpunt. Dat maakt de cirkel rond. De gerst komt van biologische akkers uit dezelfde regio. Het feitelijke brouwen gebeurt bij de Proefbrouwerij in Lochristi. Gageleer is een prachtig project, een ode aan de natuur, met als resultaat een heerlijk eigenzinnig bier dat oude tijden doet herleven.

Extra informatie

Extra informatie

Productiewijze Biologisch
Alcoholpercentage 7,5%
Flesinhoud 33 cl
Afsluiter Kroonkurk
Serveertemperatuur 4 - 6 graden
Keurmerk(en) EU Keurmerk
Land van herkomst België
Brouwerij Gageleer

Beoordelingen

Schrijf je eigen beoordeling

Beoordeling van: Gageleer 33cl